Lycra je blagovna znamka za vrsto sintetičnega vlakna, znanega kot elastan ali elastan. Spandex je zelo elastičen in raztegljiv material, ki se pogosto uporablja v tekstilni industriji. V poznih petdesetih letih 20. stoletja ga je izumil kemik Joseph Shivers pri DuPontu in Lycra je postala blagovna znamka, pod katero se je vlakno tržilo.
Lycra/spandex je znan po svojih izjemnih lastnostih raztegljivosti in obnavljanja, ki mu omogočajo, da se raztegne do večkratne prvotne dolžine in se nato vrne v prvotno obliko, ne da bi izgubil svojo elastičnost. Zaradi tega je idealen material za aplikacije, ki zahtevajo visoko stopnjo prožnosti in raztegljivosti, kot so športna oblačila, kopalke, spodnje perilo, plesna oblačila in kompresijska oblačila.

Uporaba likre/spandeksa v oblačilih zagotavlja udobje, svobodo gibanja in tesno prileganje telesu. Pogosto se meša z drugimi vlakni, kot sta bombaž ali poliester, da povečajo njihovo raztegljivost in vzdržljivost. Dodatek elastana tkaninam izboljša njihovo sposobnost, da ohranijo svojo obliko, se upirajo gubanju in povečajo splošno dolgo življenjsko dobo oblačil.

Lycra/spandex je postala priljubljena izbira v različnih panogah zaradi svoje vsestranskosti in zmogljivosti. Zaradi svoje sposobnosti raztezanja in prilagajanja telesu je zelo primeren za športna oblačila, saj omogoča neomejeno gibanje med fizičnimi aktivnostmi. Poleg tega je njegova uporaba v kompresijskih oblačilih pridobila priznanje za zagotavljanje podpore in izboljšanje cirkulacije v medicinskem in fitnes kontekstu.

Na splošno je Lycra, kot blagovna znamka za spandeks, postala sinonim za raztegljive in obliko prilegajoče tkanine, ki nudijo udobje, prilagodljivost in izboljšano zmogljivost pri različnih oblačilih.