Elastan, znan tudi kot elastan ali elastane, je sintetično vlakno, ki slovi po svoji izjemni elastičnosti in raztegljivosti. Običajno se uporablja v tekstilni industriji za zagotavljanje oblačil z lastnostmi raztegljivosti in obnovitve. Elastanska vlakna so sestavljena iz dolgoverižnega polimera, imenovanega poliuretan, ki jim daje edinstvene lastnosti.

Glavna značilnost elastana je njegova sposobnost, da se znatno raztegne in se vrne v prvotno obliko, ne da bi pri tem izgubil svojo elastičnost. Ta lastnost omogoča, da se oblačila iz elastana tesno prilegajo telesu, kar zagotavlja udobno in oprijeto prileganje telesu. Pogosto se meša z drugimi vlakni, kot so bombaž, poliester ali najlon, da povečajo njihovo raztegljivost in prožnost.

Elastan se široko uporablja pri izdelavi različnih oblačil, vključno s športnimi oblačili, kopalkami, spodnjim perilom, pajkicami in športnimi oblačili. Zaradi svoje raztegljivosti in obnovitve je idealen za izdelke, ki zahtevajo visoko stopnjo prožnosti in svobode gibanja. Tkanine, ki vsebujejo elastan, se pogosto uporabljajo tudi pri izdelavi pasov, manšet in drugih delov, kjer je zaželena elastičnost.

Dodatek elastana v tkanine poveča njihovo raztegljivost, vzdržljivost in ohranitev oblike. Pomaga preprečevati povešanje, gubanje in deformacijo ter zagotavlja, da oblačilo ohrani prvotno obliko tudi po večkratni uporabi in pranju. Elastan zagotavlja tudi kompresijske lastnosti, zaradi česar je primeren za kompresijska oblačila, ki nudijo podporo in pomoč pri okrevanju mišic.

Na splošno je elastan vsestransko vlakno, znano po svoji sposobnosti raztezanja in obnavljanja. Njegova integracija v tkanine omogoča udobna, prilagodljiva in oprijeta oblačila.